Langt de fleste private investorer, danske og udenlandske banker der giver økonomisk rådgivning og diverse pensionsselskaber bruger mange kræfter på at forsøge at forudsige renten i forbindelse med investering og lån. Og det er sædvanligt at både private investorer og boligejere lytter til de ”professionelles” forventninger til renten og endnu værre; at de også bruger renteforventningerne, når de foretager investering. Det fortæller den danske sammenligningsside for lån uden sikkerhed, TRYGT – til os.
Men der er ikke rigtig bevis for, at eksempelvis banker, der giver økonomisk rådgivning og forsøger at forudsige renten rent faktisk er dygtige til det. I en af Nationalbankens analyser fra 2005 undersøges internationale renteprognoser. Jeg skal ikke kunne sige, at det er overraskende eller ej, men i hvert fald kan det bedre betale sig at bruge dagens rente som prognose et år frem end at bruge gennemsnittet af såkaldte eksperters prognoser, hvad angår ti-årige tyske og amerikanske renter. Og det var ikke hvem som helst, der fejlede med prognoserne, der var tale om internationale investeringsbanker, store ikke-finansielle virksomheder, konsulentfirmaer og universitetsøkonomer.
Uvildig økonomisk rådgivning om realkreditlån
Når vi taler realkreditlån eller boliglån, findes der mange argumenter for både at gøre det ene og det andet, men når jeg giver uvildig økonomisk rådgivning anbefaler jeg, at du ikke lægger dine lån om for ofte. Det betyder nemlig bare omkostninger. Der er en masse forskellige tommelfingerregler, du kan tage udgangspunkt i, men de regler bygger ikke på renteforventninger. Men tænk hele tiden på, at hvis ikke selvudnævnte eksperterne såsom økonomer fra universiteter og handelshøjskoler fra hele verden eller store internationale investeringsbanker kan forudsige renten, hvad er det så lige der gør, at du kan?
Hvis du foretrækker fast rente kan du konvertere til lavere fast rente, når det er muligt i stedet for at skifte hele tiden mellem fast og variabel rente. Hvis du ønsker flekslån, så hold fast i det over tid. Naturligvis kan skift fra fast til variabel rente være en god ide, men hold pistolerne i bæltet det meste af tiden. Ellers koster det dig for mange penge, når du lægger lån om.
Investering
Hvis du har kastet dig ud i investering i obligationer på egen hånd og accepterer, at du ikke kan lave valide renteprognoser, skal du undgå at løbe frem og tilbage mellem korte og lange obligationer for at få det bedste afkast. Igen betyder det blot omkostninger, og alt taler for, at du ikke har hverken talent eller koldblodighed til at foretage beslutninger, der giver dig et højere afkast, end hvis du blot havde købt og hold en samling obligationer.
Mit råd er, at du bruger meget lidt tid på at lave renteprognoser, og at du heller ikke følger de prognoser, som andre laver. Tænk også på at din bank eller realkreditinstitut har incitament til at lave en prognose, der får dig til at lægge lån om. De tjener jo penge, når du lægger om, men det er ikke sikkert, at du også tjener penge! Hvis vi ser på en låneomlægning, kan den godt koste 10.000 kroner, hvis du lægger en til to millioner kroner om. Og det er ikke meget billigere, hvis du bruger en investeringsforening til dine obligationer og går fra en forening med korte til lange obligationer. Husk at tælle de skjulte emissionsudgifter med.
Så store lån kræver masser af overblik – modsat de kendte og populære SMS lån, der jo tages på et øjeblik på nettet. Et af de bedste steder at finde det bedste tilbud på hurtig lån nu SMS er på denne hjemmeside ved navn Kviklån Info DK.